съд свиленград

Задържаха обвиняем за незаконно превеждане през границата на двама сирийци и за управляване на автомобил след употреба на дрога

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение – Свиленград  привлече като обвиняем М. Й., на 39 г., за това, че през ГКПП – Капитан  Андреево, общ. Свиленград, превел през границата на страната от Турция в България двама сирийски граждани – баща и дъщеря, без разрешение на надлежните органи на властта като използвал за това лек автомобил с български регистрационен номер.

Спрямо М.Й. е повдигнато и обвинение, за това, че по същото време и място управлявал автомобила след употреба на наркотичните вещества – канабис , амфетамин и метамфетамин,  установено по надлежния ред с техническо средство.

Престъпленията са квалифицирани по Наказателния кодекс.

На 10 февруари тази година обвиняемият М. Й. като водач на лек автомобил, пристигнал на ГКПП – Капитан Андреево за влизане от Турция в България. При извършена проверка в колата, в специално пригоден тайник под задната седалка, са били открити двама чужди граждани без паспорти и без разрешение за влизане в страната. Те били баща и дъщеря, сирийци. Обвиняемият бил тестван с техническо средство за употреба на наркотични вещества,  което отчело употреба на канабис, амфетамин и метамфетамин.

По делото се извършват активни процесуално-следствени действия. По искане на Районна прокуратура-Хасково съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.Й.  

Определението на Районен съд-Свиленград подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Хасково.