къща барселона

Спецпрокуратурата почна замитането на „Барселонагейт“

Специализираната прокуратура съвсем заплете казуса с т.нар. "Барселонагейт". На брифинг днес (15 февруари) от ведомството информираха, че досъдебно производство за аферата имало само в България, а в Испания производството било приключено. В същото време спецпрокуратурата заяви, че е получила някакви доклади, които от една страна нямали стойност на доказателства за извършено престъпление, и от друга трябвало да мине време, за да ги преведат и едва след това щели да ги анализират.

От специализираното обвинение витиевато обявиха, че разполагат с данни, от които "може да се заключи, че може и да има извършено престъпление" във връзка с аферата. Затова по този повод е образувано досъдебно производство, уточниха от ведомството.

В рамките на това производство вече бил разпитан като свидетел бившия премиер Бойко Борисов, заявиха от спецпрокуратурата. От държавното обвинение не коментираха дали Борислава Йовчева, "манекенката от къщата в Барселона" е била разпитана във връзка със случая. Спецпрокуратурата обаче била направила всичко необходимо по разследването, стана ясно на брифинга.

Досега не е постъпвала никаква информация от МВР в прокуратурата по т.нар. случай "Барселонагейт". Такава е следвало да бъде дадена до 11 февруари, когато е отправено искане от наблюдаващия прокурор да получи всички материали по случая, заявиха от спецпрокуратурата. 

Стана известно, че днес (15 февруари) по искане на спецпрокуратурата са получени 26 страници на английски език от ДАНС. Изрично беше уточнено, че няма ясни знаци кой е автор на този доклад, както и кой го е изискал. Има снимки и текст – от медийни публикации в България и Испания, добавиха от спецпрокуратурата.

Стана ясно също, че специализираното държавно обвинение са получили 219 страници от испанските власти във връзка с европейска заповед за разследване. Имало обаче и още една европейска заповед и се чакат данни по нея. Докладът с 219-те страници на испански език тепърва ще бъде превеждан. 

Специализираното обвинение твърди, че 90% от действията по разследването за "Барселонагейт" са завършени. Предстои анализ и очакваме данните по втората заповед за разследване, в която се изисква разкриване на банкова тайна, заявиха от спецпрокуратурата.

Испанските власти са прекратили разследването по случая, наказателно производство има само в България уточниха от спецпрокуратурата.