реб

Модерни системи за РЕБ превръщат войната в сражения пред мониторите

Русия има готовност да покрие практически цяла Европа с купол, непроницаем за електромагнитни вълни. НАТО обаче разполага край границите й все повече прецизни ракетни оръжия – затова Москва създава и нови части за радиоелектронна борба (РЕБ) в своя Западен военен окръг, пишат руски издания. Според вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) при по-нататъшни опити за натиск върху Русия Северноатлантическият алианс може да бъде направо разгромен, писа на 2 февруари новинарският сайт "Инфосми".

Станциите за РЕБ "Мурманск-БН" дават на Москва възможност за пълен контрол не само над европейските обекти на НАТО, но и над базите на САЩ в Близкия изток. Същевременно руските ракети "Калибър" могат да покрият на практика цяла Европа, а бомбардировачите Ту-22М3 – да нанесат удар практически по всяка европейска страна от въздушното пространство на Крим. Западът си дава сметка за това и засега не рискува да изпрати войски в Украйна, посочват експерти на CSIS, цитирани в "Инфосми".

В случай на въоръжен конфликт комплексите "Мурманск-БН" ще гарантират смущения в ефира, нарушавайки сателитните връзки "на територия до средата на Испания", уточни на 2 февруари "Военное дело". Междувременно Русия създава в Западния военен окръг (ЗВО) нови батальони за РЕБ, които ще бранят руските войски, социално значимите и промишлените обекти в региона, информира същия ден "Известия", като се позова на източници от министерството на отбраната.

Новите части ефикасно ще прикрият дори Подмосковието от прецизните оръжия на вероятния противник. Те ще бъдат въоръжени с комплекси за РЕБ Р-330 "Жител", "Леер-3" и "Борисоглебск-2". Тези инсталации могат да потискат сателитните сигнали и мобилните връзки, също и дейността на системите за навигация, включително GPS, допълва вестникът.

Станциите за РЕБ съществено повишават освен това разузнавателните възможности на войските, посочва командващият силите на Западния военен окръг ген.-полк. Александър Журавльов. Модерните средства за РЕБ са критично важни по западното направление, тъй като оттатък границите са разположени високотехнологични ударни системи, изтъква военният експерт Андрей Фролов.

Докато САЩ не са разположили в Европа ракети със среден обсег, сред най-опасните за Русия оръжия в региона са американските крилати ракети JASSM, купени от Полша. С обсег над 300 км те могат да стигнат руската Калининградска област и Беларус. Там са развърнати и оперативно-тактически ракети ATACMS, а в Румъния и Полша има наземни компоненти от противоракетната отбрана на НАТО. Да не забравяме модерните дронове и авиацията, част от която също може да носи крилати ракети. С оглед тези заплахи Русия трябва да има ефикасни комплекси за РЕБ, способни да нарушават комуникациите и така да разстройват системите за управление, обяснява Фролов.

Много източноевропейски членки на НАТО проявяват интерес и към други прецизни оръжия; първите доставки вече започват, отбелязва "Известия", изреждайки модели и модификации. Станциите за РЕБ обаче могат да дезориентират много видове ракети и дронове, превръщайки ги в безполезни парчета метал, казва военният аналитик Алексей Леонков.

Според израелската телевизия "Кан-11" Русия активно използва комплекси за радиосмущения "Жител" и "Леер-3" в Сирия, което затруднява кацането на самолети в Израел, писа на 1 февруари "Газета". Заради нарушения в работата на израелската противовъздушна отбрана (ПВО) военни от еврейската държава унищожиха по грешка свой собствен безпилотник. Според експерти дейността на израелската ПВО е била смутена от руски сили за РЕБ. Израел неведнъж е обвинявал Русия, че нейните части за РЕБ пречат на войските му да изпълняват задачите си, писа вчера руското онлайн издание "Топ дей нюз".

Станциите "Жител" и "Леер-3" могат да снабдяват с данни електронни картографски системи, могат дори да поемат управлението на противников дрон и да го приземят на своя територия. Другите страни нямат подобни комплекси и няма как "да ги заглушат", остава им само да ги унищожат с ракетен удар, коментират пред "Газета" московски военни специалисти.