Елена Йончева

Европарламентът отказа да свали имунитета на евродепутата Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева. Българската прокуратура поиска имунитета на евродепутатката през 2019 година. Йончева е разследвана за пране на пари от фалиралата КТБ.

Решението е взето късно в понеделник след тайно гласуване, в което 418 евродепутати са отхвърлили искането, 264 са го подкрепили, а 11 души са се въздържали. Резултатите бяха обявени във вторник сутринта. В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се посочва, че работата на Елена Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. – осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева.