Към затвора

Три години и 4 месеца затвор и глоба от 10 000 лева за мъж, извършил грабеж и нарушавал карантината си

Мъж беше осъден на 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване и глоба от 10 000 лева за това, че при условията на опасен рецидив, като употребил сила, отнел с намерението противозаконно да присвои, чужди движими вещи – чантичка и парична сума, и за времето от 25 август до 30 август 2021 г., при условията на продължавано престъпление, нарушил мерките по време на епидемия, като не спазил срока на 10-дневна карантина, наложена му с предписание на РЗИ – Софийска област. Мъжът бил привлечен към наказателно отговорност от Окръжна прокуратура-Търговище за две престъпления по НК.

Въпреки че след завръщане от Федерална Република Германия на 23 август 2021 година 33-годишният мъж бил поставен под карантина, той не се съобразил с предписанието на здравните власти и два дни по-късно излязъл от дома си в село Светлен. Отишъл в  близкия град Попово и употребил алкохол. След като срещнал свой познат, Г. И. продължил да пие в дома му. Към тях се присъединил още един мъж, познат и на двамата. Подсъдимият, който видимо бил силно повлиян от алкохола, започнал да се държи грубо. Невъздържаното му поведение подразнило другите двама мъже, а когато той споделил, че е поставен под карантина, домакинът го изгонил.

Г.И. си тръгнал ядосан. Случайно, докато се движи по улицата, забелязал жена – роднина на неговия познат, от чиито дом си тръгвал. За нея той знаел, че се занимава с просия и предположил, че носи изкараното от деня в себе си. Решил, че може лесно да се сдобие с парични средства. Г.И. се приближил, заговорил грубо на жената и започнал да я удря, успял да свалил чантичката от кръста й. Поради намесата на свидетел, който забелязал случващото се, подсъдимият спрял да удря жената и си тръгнал.

От изготвената характеристична справка станало видно, че подсъдимият не полага общественополезен труд и често злоупотребява с алкохол. Той е склонен към извършването на хулигански действия. Според справката му за съдимост, същият е осъждан многократно за различни престъпления от общ характер, и в частност за различни посегателства срещу чуждата собственост – 11 присъди за кражби и грабежи.

За периода от 25 август до 30 август 2021 г. Г.И. продължил да демонстрира неуважението си към общоприетите норми, като три пъти нарушил карантината, наложена му с предписание на здравните власти поради въведените в страната противоепидемични мерки против разпространението на заразна болест по хората, свързана с разпространението на „COVID-19“.

Решението на Окръжен съд-Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.