камила валиева

Спортният съд допусна Камила Валиева до индивидуалната надпревара

Руската фигуристка Камила Валиева проведе тренировка днес преди началото на индивидуалното състезание при жените на Олимпийските игри в Пекин.15-годишната рускиня беше на леда по-малко от час, след като научи, че ще може да продължи участието си на Олимпиадата. Валиева тренира заедно със съотборничката си Александра Трусова и още четири състезателки. Валиева изглеждаше напрегнато съсредоточена в загрявката си. Тя е фаворит за златния медал в индивидуалната дисциплина, която започва във вторник.

 На 11 февруари международната агенция за тестване (ИТА) официално съобщи, че Валиева е дала положителна допинг-проба за забраненото вещество "триметазидин" на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия. На база на позитивния тест тийнейджърката беше отстранена временно от състезания още на 8 февруари от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но тя веднага подава жалба, заради което още на следващия ден санкцията е снета.

Именно заради възстановяването на правата на фигуристката от Международния олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (УАДА) и Международния съюз по кънки (ИСУ) подадоха жалба, която тричленен панел на КАС в Пекин разгледа вчера след 6-часово онлайн-изслушване на засегнатите страни и днес я отхвърли.