Надежда Йорданова

Правосъдният министър не е куриер на документи или разказвач на истории

Министър Йорданова заяви, че не се е явила в КПКОНПИ, защото е била привикана при напълно неясна процедура и в противоречие на закона. Според нея няма война на институциите, но управляващото мнозинство е във война с модела на завладяната държава. "Тогава, когато държавните органи и институциите започнат да си комуникират чрез престрелки през медиите, чрез пресконференциите, това вреди на всички ни, защото руши държавността. Институциите трябва да говорят чрез своите правомощия и чрез процедурите", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в "Панорама" по БНТ.

Тя заяви, че не се е явила в КПКОНПИ, защото е била привикана при напълно неясна процедура и в противоречие на закона. "КПКОНПИ изиска от мен да представя сигналите, които съм получила в качеството си на министър срещу главния прокурор. Аз, разбира се, ще го направя това, но министърът не е нито разказвач на истории, нито е куриер на документи, така че аз ще спазя процедурата такава, каквато е изписана в закона", заяви министърът.

Според нея няма война на институциите, но управляващото мнозинство е във война с модела на завладяната държава. Освен битката за промяна на модела, трябва да се говори и за взаимодействие между институцците. "Победата ще бъде налице тогава, когато в нашето общество започне да се увеличава усещането за справедливост и вяра в институциите. Промяната на главния прокурор е само една първа и малка крачка в тази посока", уточни Йорданова.

Правосъдният министър ще изчака решението на КС да бъде обнародвано и веднага ще сезира Висшия съдебен съвет. На въпрос има ли смисъл от такава процедура при положение, че предните две са се провалили, Йорданова отговори: "Като министър на правосъдието не мога да приема, че една законова процедура е обречена. Важното и новото в този момент, е че ВСС този път ще бъде длъжен да разгледа аргументите по същество, да мотивира по същество решенията си".

Голяма част от задачите, които стоят пред съдебната реформа трябва да бъдат решени на законодателно ниво, но някои като статута на главния прокурор и ВСС трябва да бъдат променени на ниво Конституция, за да бъдат устойчиви, категорична е Надежда Йорданова.