съд добрич

Близо година прокуратурата разследва дали селски кмет е бил пребит в офис на ГЕРБ

Вече почти година прокуратурата в Добрич продължава да разследва дали кметът на с. Белгун Благомир Станев е бил пребит в офиса на ГЕРБ в Каварна. Делото все още е висящо, тъй като се чака изготвянето на експертизи, каза говорителят добричката прокуратура Милена Любенова, цитирана от Дунав мост. Иначе са извършени всички разпити. Обвинения не са повдигнати.

След изборите

След първите парламентарни избори през април 2021 г. Станев обяви публично, че бил пребит в офиса на ГЕРБ. Той каза, че е бил извикан там около 3.30 ч. сутринта след парламентарния вот. В офиса били председателят на местния общински съвет Йордан Стоянов и бизнесменът Илиян Събев, твърди Станев. Той разказа още, че е бил бит, защото го подозирали, че работи за ДПС. "И той, още със сядането: Ела тука, сине майчин, ти за ДПС ли работиш? Ти като искаш да бъдеш кмет на мюсюлманите, отивай в Родопите! Защо не подкрепи нашата партия? Значи, удари, с ритници, с юмруци, нож, рязаха ми крака, десния", разказа кметът на с. Белгун.

Изявленията му предизвикаха бурен скандал, след като и други общински съветници потвърдиха, че в същата нощ са получили "покани" да се явят в същия офис.

Председателят на общинския съвет в Каварна отрече обвиненията на Станев. Междувременно няколко съветници поискаха свалянето му от поста. Мнозинството обаче отхвърли предложението им.

Експертиза

Според запознати с разследването на побоя чаканата експертиза е от видеонаблюдението на сградата, в която се намира офисът на ГЕРБ. Записите са били иззети след образуване на делото.

Това обаче не е единственото експертно заключение. Според запознати по делото е бил иззет и запис на заповед, която Станев е принуден да подпише след побоя. С нея поел задължение да върне пари, които никога не е получавал. Върху документа имало кръв от бития. Затова вероятно листът също е бил изследван.