мвр прб

Досъдебно производство за грабеж на пенсии от пощенски клон

Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл. 198 ал. 1 от Наказателния кодекс – за извършен грабеж от пощенски клон в с. Катуница, обл. Пловдив. За деянието е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив.

В хода на разследването е установено, че извършителят е В.Н., на 34 г., криминално проявен.  В обедните часове на 08.02.2022 г., той влязъл в пощенския клон, произвел изстрел с газов пистолет, насочен към земята и поискал от служителката да му даде парите за пенсиите. По това време в банковия клон са се намирали още две жени, които отишли да си взимат пенсията. Служителката в пощенския клон му предала сума от 3120 лева, поставена в платнена торба, след което В.Н. напуснал пощенския клон. Няма пострадали хора.

Четири часа след подаване на сигнала в полицията В.Н. е бил установен и задържан. Открита е платнената торба, съдържаща цялата отнета сума. Извършени са множество следствени действия, сред които пет огледа на местопроизшествие, разпити на петима свидетели, назначени са експертизи, приобщени са записи от охранителни видеокамери и др.

Материалите по делото са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е дал указания В.Н. да бъде привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 198 ал. 1 от Наказателния кодекс, след което ще бъде постановено и задържането му за срок до 72 часа. Районна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават.