забранен пестицид

Задържаха 5000 л контрабандни пестициди

Митничари от Териториална дирекция "Митница Варна" задържаха 5000 литра контрабанден препарат за растителна защита, деклариран като грунд за дърво.

Служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД "Митница Варна" селектират за щателна митническа проверка контейнер, пристигащ на Митнически пункт Варна Запад от Китай. Стоката е декларирана като 1000 туби със „защитен грунд за дърво“ и е предназначена за получател в България.

При проверка със спектрометър митническите служители установяват, че разтворът в тубите е пестицид. Изпратените за анализ в Централната митническа лаборатория проби потвърждават резултатите от първоначалните тестове – че течността не е грунд за дърво, както е описано в документите, а е вид пестицид, забранен за въвеждане и употреба в Европейския съюз.

Товарът, представляващ 1000 туби по 5 литра или общо  5000 литра препарат за растителна защита е задържан. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 242 от НК по описа на ТД Митница Варна, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Варна.