очна ТЕЛК

Чудото ТЕЛК: Таксиджия кара кола с 98% слепота

Борис Димитров е от град Рила. По документи е незрящ – с 98 процента нарушено зрение. Трябва да има и придружител, защото в решенията му от ТЕЛК е посочено, че му е необходима сто процента чужда помощ. Това не му пречи да шофира и да извършва нерегламентиран таксиметров превоз.

В ТЕЛК решението е посочено, че този мъж от години – и поне по документи, е почти пълен инвалид. Но така е само по документи. Нова Тв пусна видео, от което става ясно, че той нито има нужда от придружител, нито е с нарушено зрение, защото е таксиметров шофьор. В продължение на няколко дни подставени лица се возят при него по маршрут град Рила – Рилски манастир.

Шофьорът не крие пред „клиентите“, че превозът е скъп и нерегламентиран. Тарифата е 35 лева в едната посока, в двете има отстъпка и струва 50 лева. Колата няма обозначителна табела, че е такси. Няма касов апарат. Няма и инвалиден стикер. След като подставени лица използват многократно нерегламентираните услуги на Борис, те решават да отиидат с него и до Благоевград, сочи Нова Тв.

В друг ден Борис Димитров е спрян за проверка от полицаите. Към тях се присъединяват и инспектори от Изпълнителна агенция Автомобилна администрация. Шофьорът е разпитан от полицаите и за тях става ясно, че здравословното му състояние, описано в медицинските документи, по никакъв начин не съответства на дейността, която извършва. Започва разследване.

Търсим Борис Димитров в дома му. Намираме го със сестра му, която е прокурор в Районна прокуратура –Дупница. Разбираме, че преди години Борис Димитров е работил във ВЕЦ-Рила като оператор на командно табло на електрическа централа. Заради едно от решенията му от ТЕЛК за нарушено зрение, работодателите му решават да го преместят на друга длъжност. Борис не е съгласен и е уволнен. Завежда дела. От ръководството на предприятието пазят лош спомен от онези дни.

„Не знам каква му беше целта в края на краищата, но му се предложи друга работа, защото той е с 98 процента загуба на зрението. А ТЕЛК казва, че трябва да бъде на работа като оператор на командно табло на електрическа централа. Разбирате ли? Той е напълно сляп човек, това е опасно. Не е възможно това нещо. Това е все едно пилот на „Боинг“ с 98 процента слепота. Имаше дела, след това се постигна споразумение. Те го възстановиха на работа, но при това положение нали си представяте максимален процент на слепота? Оператор на ръководно табло на електрическа централа. Там са високи напрежения, където се изискват реакции. Имахме много главоболия с това нещо, защото нали разбирате, че няма как да бъде на такава позиция. Абсурд! На ТЕЛК беше решението, с което ни задължаваше да го назначим на тази длъжност. Възстановиха го, изплатиха му обезщетения за неправомерно уволнение“, разказват от ръководството на ВЕЦ-Рила.

През февруари 2020 г. Димитров е преминал медицински преглед при д-р Йордан Никлев от Дупница за свидетелство за управление, което е валидно до 2030 г, потвърдиха наши източници от Пътна полиция. Д-р Никлев твърди, че няма такъв пациент. Той е общопрактикуващ лекар, който в момента обслужва няколко села. Името му нашумя преди две години, когато полицаи нахлуха в медицински център „Асклепий“ Дупница по сигнал за издаване на фалшиви медицински за професионални шофьори. На част от тях стоял подписът и печатът на д-р Никлев. Експертизи доказаха, че печатът е фалшифициран и с него са изготвяни неистински документи. Имало е случаи на презаверени книжки на хора със здравословни проблеми като слепота и глухота и с решения на ТЕЛК.