"Демократична България"

Съдът отмени не само цената на билета от 1.60 лв., но и на другите превозни документи в София

Цената на билета за еднократно пътуване в София, както и цените на останалите превозни документи, са неправилно определени и икономически необосновани. Това заяви Милка Христова – заместник-председател на Столичния общински съвет от БСП и адвокат по делото срещу решението на съвета, с което беше приета тази Наредба.

Припомняме, че ден по-рано от Столичния общински съвет обявиха, че ще обжалват решението на съда, в което се казва, че цената на билета за еднократно пътуване с градски транспорт от 1,6, е незаконно формирана. От съвета са категорични, че няма да променят цената. „Изключително съм удовлетворена от факта, че съдът е възприел възраженията ми за допуснатите нарушения при определяне размера на цените на превозните документи, които ги правят икономически необосновани и незаконни“, коментира Милка Христова.

Едно от възраженията ѝ е свързано с факта, че цената на билета от 1.60 лв., въз основа на която се определят и всички останали цени на превозните документи, е определена на база реализирани 288, 837 млн. лв. приходи, разделени на 415, 592 млн. пътувания. Но по делото се е установило, че пътуванията са 531, 565 млн. броя, тоест с 21% повече. „Използването на намаления брой пътувания на практика обаче води до 23% по-висока базисна себестойност на цената на билета от реалната“, обясни общинският съветник.

По думите ѝ приетият разходно ориентиран модел позволява и допуска необосновано увеличаване на разходите на ЦГМ от 13 млн.лв. за 2015г. до 24,8 млн. лв. за 2017г. Съдът е възприел и възражението на адвокат Христова, че в стойността на цената на превозния документ, заплащан от пътниците, неправилно е включена „разумна печалба” от 5%. Тя се покрива от субсидията, което води до нейното двойно плащане, се казва още в съобщението. Възприет е и доводът на Милка Христова, че заложената рентабилност при определяне на цената е в противоречие с европейските правила и регламенти, които изискват общественият пътнически превоз да гарантира, че услугата е на по-ниска цена от тези, които се определя само от пазарните механизми.

Според нея съдебното решение доказва правотата на твърдението, че цената на билета от 1.60 лв. и на останалите превозни документи, не е обоснована, а манипулативно „изчислена” и „нагласена”, с цел да допълни липсващите приходи на столичния градски транспорт. Като по този начин натоварва несправедливо пътуващите с него, особено тези с единичен билет, смятат още от групата.

Социалистката заяви също, че Столична община и мнозинството на ГЕРБ в СОС вчера са предприели действия на „кризисен пиар“ с твърдението, че Наредбата е отменена само по отношение формулата за изчислението на цената от 1,60 лв. на еднократното пътуване. „Това категорично не е вярно, защото с решението на съда се отменят изцяло и Приложение № 2, което касае образците на превозните документи за пътуване, Приложение № 4 – Цени на превозните документи за пътуване и Приложение № 7 – Правила за образуване на цената на еднократно пътуване и на превозните документи за обществен градски транспорт на територията на Столична община“, разясни юристката.

„От Столична община побързаха да обявят също и че ще обжалват решението на АССГ пред ВАС с обяснението, че се подготвя нова тарифна политика“, казва още Христова. „Надявам се този път СОС и Столична община действително да имат куража да се явят пред ВАС, а няма да приемат изцяло нова Наредба, с което да осуетят и прекратят делото пред този съд. Така както направиха с оспорването на предходната Наредба през 2018 г.“, заяви Милка Христова.