сгс

СГС спря частично и втория опит за смяна на ръководството на БСТ

Състав на СГС с председател Владимир Вълков отмени частично и втория опит на спортния министър Радостин Василев да смени ръководството на Българския спортен тотализатор. Посочените от Радостин Василев Александър Тодоров и Георгий Султанов влизат в Управителния съвет на тотото, но Тодоров няма да бъде вписан и като изпълнителен директор на мястото на сегашния титуляр Любомир Петров, който остава и член на УС.  До това странно решение на СГС се стига след жалба, подадена от Любомир Петров. До приключване на производството Тодоров няма как да заема поста на Петров, но все пак съдът разрешава той и Султанов да бъдат вписани в състава на УС на мястото на Людмила Петкова и Валентин Точев.

Решението на съда в частта за спиране на производството за смяна на Петров с Тодоров може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Първоначално министър Василев опита да вкара в УС на тотото Тодоров, Султанов и Росен Иванов на мястото на Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов, но след жалба от Гинчев и Йовов СГС спря тяхното вписване до приключване на производството. Впоследствие от ММС опитаха да вкарат Тодоров и Султанов на мястото на другите двама членове на УС – Петкова и Точев, които още през лятото на миналата година са подали молби да бъдат освободени от длъжност. В крайна сметка това е допуснато от СГС, но не и смяната на позицията изпълнителен директор.

По този начин към момента Любомир Петров остава изпълнителен директор на БСТ, а в Управителния съвет на тотото старото ръководство ще има мнозинство – Петров, Гинчев и Йовов срещу Тодоров и Султанов.