Софийски централен затвор

Осъдиха мъж на затвор за кражба на автомобил

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден И. И., на 29 г. Той е признат за виновен за това, че в с. Дълбоки, община Стара Загора, чрез използване на техническо средство, противозаконно е отнел чужд лек автомобил “Рено 5“ от владението на собственика с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство, представляваща тотална щета – престъпление по Наказателния кодекс.

Районен съд-Стара Загора му е наложил наказание от 3 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.

На 2 май 2021 г., около 18 ч., собственикът на автомобила го паркирал пред дома си в с. Дълбоки. Той не заключил колата и оставил контактния ключ на арматурното табло. Вечерта И. И. гостувал на свой приятел и употребил алкохол. На 3 май 2021 г., около 01,00 ч., решил да отиде до съседното село и да ползва за това автомобила на пострадалия.

За тази цел осъденият отишъл пред дома на собственика, влязъл в купето и потеглил с колата. Движил се около 15 километра – разстоянието между двете населени места. Спрял пред една къща и там бил забелязан от свидетели, които се опитали да го свалят от автомобила, хващайки го за дрехите през отворения прозорец на вратата, но не успели. И. И. рязко подал газ и продължил да се движи по улиците на селото. В един момент изгубил контрол над автомобила, напуснал платното за движение и се блъснал в бетонна надземна конструкция. Вследствие на пътнотранспортното произшествие за автомобила са настъпили множество повреди.

Първоинстанционната присъда  е обжалвана и е потвърдена от Окръжен съд-Стара Загора. Понастоящем осъденият И.И. е в затвора.