съд монтана

Съдът в Монтана наказа ученик, откраднал пиян БМВ Х5 и катастрофирал с него

Районен съд – Монтана осъди на година затвор условно И. Н. А. – ученик в 12 клас, обвинен в противозаконно отнемане на МПС в пияно състояние и предизвикване на ПТП с нанесени на автомобила щети. Според документите по делото на 10 срещу 11 юли 2021 г., около полунощ, в Монтана, И. Н. Т. /20 г./ след като пил алкохол с приятели, влязъл в паркинга на СБА и противозаконно отнел автомобил „БМВ Х5“ на стойност 6500 лева, собственост на Г. О. К. от София и ползван от  Й. С. Д. от село Благово.

Шофирайки откраднатия автомобил по път II-81, малко след изхода от СБА, И. Н. Т. катастрофирал, колата излязла от платното и се преобърнала като последвали повреди – деформиране на фарове, брони, врати, таван, калници и рамки. Според експертиза по делото щетите са на стойност 2003.76 лева.

Служителите на МВР, пристигнали на мястото на ПТП, открили наблизо И. Н. А., който първоначално твърдял, че е пътувал на стоп с колата, но после признал, че я откраднал. Проверката с дрегер показала, че младежът е управлявал МПС с концентрация на алкохол от 1.47 промила, а също така, че не притежава свидетелство за правоуправление.

Производството се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие като подсъдимият се призна за виновен и даде съгласие да не се разпитват свидетели и вещи лица. Според НПК при съкратеното съдебно следствие, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3. Районен съд – Монтана призна подсъдимия И. Н. А. – от с. Георги Дамяново, ученик в 12 клас, неосъждан, за виновен за отнемане на чуждо превозно средство без съгласието на собственика с последвала повреда на превозното средство като деянието е извършено в пияно състояние и го наказа с 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, намалени с 1/3 на 1 година „Лишаване от свобода“, което отложи с 3 години изпитателен срок.

Съдът осъди И. Н. А. и да заплати на собственика на автомобила 2003.76 лева обезщетение за имуществени вреди.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.