Александър Мартен

Френски капрал загина в Мали

Френски военнослужещ е убит вчера в Мали при нападение с миномети срещу военния лагер на операция "Бархан" в Гао, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес, предаде БТА. Комюникето информира, че френският президент Еманюел Макрон е "много силно потиснат" от новината за смъртта на Александър Мартен, ефрейтор от артилерията, и "потвърждава решимостта на Франция да продължи борбата с тероризма в региона рамо до рамо с партньорите й". Загиналият е 53-ят френски военен, убит в сражение в Сахел от 2013 г.

Антиджихадистките сили "Бархан", разположени в Мали през 2014 г., чиято мисия обхваща и Сахел, са в центъра на значителни двустранни политически интереси на фона на обвиненията, че Мали прибягва до услугите на руски наемници от групировката "Вагнер", и на текущата реорганизация на френското военно присъствие в страната.

С оглед откритата криза с хунтата в Мали Франция трябва "да открие пътя", по който да продължи борбата с джихадистите в Западна Африка, заяви в четвъртък френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.