САЩ

Връзката „Олимпийските игри в Китай и отношенията между САЩ и Русия“

Коментар от фейсбук стената на политическия анализатор Боян ЧУКОВ:

Играта с шумната медийна кампания за "руското нападение" на Украйна е свързано с Олимпийските игри в Китай, които започват на 4 февруари. Президентът Зеленски е брито-хабадник и е кадър на американските тръмписти. Той много не се съобразява със заповедите на Джо Байдън. Даже го критикува след неговата доста объркана пресконференция. 

Затова американските демократи му изпратиха Петро Порошенко, който е приятел на Хънтър Байдън, за да го свали от власт. По време на Олимпийските игри има 2-3 варианта, които могат да се разиграят: обявяване на независимост на Тайван; тайванска атака на китайските ВМС; война между Китай и Тайван. 

След което се развихря огромен хибриден конфликт между САЩ и Поднебесната. Янките ще бъдат принудени да фокусират всички свои ресурси срещу китайците. Затова руснаците са много напористи и тяхния ултиматум приключва преди Олимпийските игри. Москва преди тях ще реализира своите "военно-технически" контразаплахи в Източна Европа.

В този смисъл и като времеви параметър зам. министър Сергей Рябков каза на НАТО срочно "да си прибира партакешите от Източна Европа".

САЩ нямат ресурс да противостоят едновременно на руския и китайски фронт. Затова се опитват да подхвърлят някое "парче" от Украйна на Москва, та дано това я направи по-благосклонна към янките. Ама едва ли. Ако САЩ изгони няколко източноевропейски страни от НАТО ще "загуби лице".

Хвърлянето на част от Украйна на "кладата" е единствения полезен ход на САЩ за сплотяване на васалите от НАТО срещу Русия. Британците се намесват по-активно защото те играят с хабадниците в Украйна. Зад тях стоят олигарсите Коломойски и Ахметов. Което значи, че американските и британски интереси в Украйна не съвпадат на 100%.