точкова

И инспекторите към ВСС са „гушнали“ бонуси

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е поредната структура на бюджетна издръжка, която си е раздала бонуси в кризисната 2021 г. За отбелязване е, че звеното към ВСС, създадено да проверява сигнали за "издънки" на магистратите и да налага санкции на провинилите се, се радва на големи за българските стандарти заплати – през миналата година 11-те инспектори са взели общо 1.211 милиона лева, почти по 10 000 лв. месечно "на калпак". И отгоре на тези завидни възнаграждения Теодора Точкова и колегите ѝ са си добавили още 124 000 лева "допълнително материално стимулиране" (ДМС).

Това сочат данни на гражданското сдружение "БОЕЦ", получени по Закона за достъп до обществена информация. "Членовете на този орган са по-високо платени от премиера и от депутатите. Каква работа са свършили, та са си раздали и бонуси? За какво – защото "изпраха" главния прокурор Иван Гешев по всички наши сигнали?", коментира лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев пред "Сега".

Той подчерта, че инспекторът към ВСС така и не намери нищо укоримо в казуси като " Pi ar Sevi Boiko", "Жоси гейт", "Наглите гейт" и др. При това инспекторите са с отдавна изтекли мандати – още от пролетта на 2020 г. Те обаче продължават да ходят на работа и да взимат заплатите са на върховни съдии, тъй като три парламента не намериха време да изберат нови хора.

Авторитетът на този орган не е особено висок в магистратските среди и в обществото. Емблема на работата му е "ЦУМ гейт". Точкова и колегите ѝ заметоха под килима скандала с участието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров в частна среща. Почти 5 години инспекторатът отказваше да предостави информация за проверката си по случая – дори и след решението на съда (по жалба на "Сега"), че резултатите трябва да бъдат огласени. А накрая главният инспектор публикува заключение, че проверката не е установила укоримо поведение на Цацаров при визитата му в кабинета на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ.

Още бонуси и тайни

Докато фирми и граждани се чудят как да "връзват двата края" в тези трудни времена, структури от държавния сектор се самонаграждават с премии, и то по всякакви поводи. Наскоро "Сега" писа за бонусите в НАП (сумата им за миналата година е впечатляваща – 32 млн. лева), и в държавното дружество ЕСО ("Електропреносен системен оператор"), където всеки служител – от чистачката до началниците, е взел по 1700 лева за ЧРД на предприятието

Данните за бонусите на данъчните бяха изнесени от БОЕЦ. От сдружението обаче посочиха, че от НАП категорично са отказали да уточнят какви е сумата, която е взел директорът Румен Спецов – под претекст, че ставало дума за "лични данни".

"Сега" изпрати въпрос до Комисията за защита на личните данни – може ли размерът на бонусите да е тайна, когато става дума за публична личност, заемаща важен държавен пост. Попитахме и НАП – по какви правила се стимулират данъчните служители и техните ръководители.

Отговор засега няма.