телефонна измама

Нова схема при телефонните измами

Полицията предупреждава за нова схема при телефонните измами. Извършителите се представят за банкови служители, съобщават от Столичната дирекция на вътрешните работи.

В последните месеци са регистрирани множество сигнали от граждани за измами и опити за измамни схеми на територията, обслужвана от СДВР.

Извършителите на подобен род престъпление се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки. Под различни предлози се опитват да получат информация за издадените на тяхно име банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. В последствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите, разясняват схемата от полицията.

Властите апелират към хората да са бдителни и внимателни. От полицията отново напомнят, че банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти.

А за да бъде ефективна превенцията срещу подобен род престъпления, при получаване на подобно обаждане, потърпевшите трябва да сигнализират органите на МВР.