ГИТ

ГИТ засилва контрола за недеклариран труд, ще се проверяват и работещите вкъщи

Инспекцията по труда засилва през тази година контрола за недеклариран труд. Специално ще се проверяват работодатели, при които през миналата година са установени повече от веднъж да работят хора без трудови договори. Традиционни ще са проверките в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти и в секторите "Строителство" и "Селско стопанство", каза за БНР изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Елена Аврамова.

Тя съобщи още, че специална кампания ще се проверят и работодателите, чиито служители работят от домовете си заради пандемията.

От петък Елена Аврамова е на поста директор на Главната инспекция по труда – в първата си медийна изява, която е за БНР, тя коментира, че дистанционната работа в условията на пандемия е ново специфично обществено отношение. То налага от една страна работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите, а от друга – самите работници да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

Затова по време на кампанията ще се използва новоразработеният от агенцията иновативен начин на инспектиране – чрез въпросници за самоконтрол. Те ще се разпратят до бизнеса: "Това е принципа на превенцията. Чрез него те ще могат да установят доколко прилагат трудовото законодателство. Ще имат време да приведат в съответствие съответният режим на работа, преди, естествено, да бъде извършен контрол, работодателите ще отстранят несъответствието без да търпят незабавна и на всяка цена санкция".

Статистиката отчита лек ръст в последните месеци на жалбите и запитванията от дистанционно работещите: "Проблеми по отношение  на обезпечаването на техниката в дома, дори и съответствието по отношение на риска от електрически ток. Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока", коментира новият директор на  Инспекцията по труда.