Атанас Чобанов

Атанас Чобанов: Сигналът на ДПС до ДАНС е потвърждение, че са замесени в заплахата

Прокуратурата се самосезира след информацията за заплахи към журналиста от сайта „Бърд” – Атанас Чобанов, и общинския съветник от „Спаси София” – Борис Бонев.

Чобанов заяви, че е получил информация от чуждо посолство у нас, че срещу него се подготвя нападение. Бонев посочи, че е предупреден от българските служби за непосредствена опасност за живота му. От МВР посочват, че са предприели необходимите законови действия.

Атанас Чобанов изрази съмнение пред NOVA, че заплахата за живота му идва от кръгове, свързани с ДПС. От партията излязоха с писмо до медиите по казуса. Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски заявяват, че ще сезират ДАНС по казуса „Чобанов”, за да защитят свободата на словото. „Реакцията да внесат сигнал до ДАНС е всъщност потвърждение за това, че те са замесени в тази заплаха.

Заплахата идва от това, което наричаме задкулисие, чийто връх на айсберга е Делян Пеевски, санкциониран по „Магнитски” заради значителна корупция”, коментира Чобанов. „Прокуратурата ме потърси, за да дам сведения, но няма да дам, докато Гешев е главен прокурор. Според мен той е част от тази банда. В никакъв случай при тази ситуация няма да се върна в България”, добавя разследващият журналист.