IT-company

Скандалът с шпионския софтуер няма да промени хода на нещата в Полша

И/ опозицията в Полша, и управляващите "Право и справедливост" се окопават на своите позиции и крещят едни срещу други, опитвайки се поведат тази част от общественото мнение, която те се надяват да ги подкрепи".

Този коментар направи пред БНР политологът Боян Станиславски, който е във Варшава, във връзка с информацията, че лидерът на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински, призна, че страната му е закупила израелския шпионски софтуер „Пегас“, но отхвърли обвиненията, че той се използва срещу политическата опозиция.

Според политолога тази информация няма да промени хода на нещата в Полша. Той подчерта, че ако бъде доказано, че държавата е упражнила подобен експеримент с този софтуер, възниква въпросът кой ще бъде отговорен, наказан и какви ще бъдат политическите последици. "Това не е някакъв подслушвателен софтуер, не са някакви обикновени СРС-та, това е софтуер, който позволява превземане на телефони, компютри, които реално могат да бъдат управлявани, а не само разглеждани от човека, който е на другия край на тази технологична платформа", обясни политологът и уточни, че има съмнение от правна гледна точка дали прилагането на този софтуер е възможно в рамките на полското законодателство.

Станиславски посочи, че съществуват още два скандални въпроса – с какви средства е закупен "Пегас" и дали е било нужно и законно неговото купуване. "Третият елемент, който трябва да се отбележи, е, че няма никакви доказателства, че двамата политици и прокурорката, които са били подслушвани, са били замесени в каквато и да била терористична дейност или са били заподозрени за такава дейност", заяви той.

По думите му доказателства за това подслушване е представил научен център, който работи в Канада: "Обаче няма доказателства, че полските служби са извършили това деяние".