община поморие

Полиция влезе в Община Поморие

Полиция е влязла в Община Поморие, научи БНТ. Разследването е за злоупотреби с евросредства за строежи на рибарски пристанища. Има данни, че са надписани разходи за милиони евро, без реално да са извършени.

По разследването вече са разпитани пред съдия двама свидетели. В момента се изземват документи от общината.

По-късно се разбра, че в Община Поморие се разследват две обществени поръчки. Първата е от 2014 година и е за над 11,2 млн. лв. Тя е за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище. Изпълнител е обединението "Асара" ДЗЗД, в което влизат фирмите "Водстрой 98", "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт" ЕООД.

През 2019 година общината открива нова процедура, свързана с реконструкцията на пристанището, описана като етап втори. Тя е за над 5 млн. лв. Финансирането е осигурено по проект от Програмата за морско дело и рибарство. Победител е обединение с различно име – "ДЗЗД Порт Поморие 2", но изпълнителите са същите – "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт". "Водстрой" не участва във втория етап.

Съмненията на разследващите са, че в двете поръчки има дублиране на дейности. Насипването на една цена фигурира в документацията и на двете поръчки.

Изпълнението на първата е забавено, но няма данни да са наложени санкции на изпълнителя. Стойността на едната поръчка е увеличена с 3 милиона евро, но липсват документи, които да оправдават увеличението