съд училище

Съвместна инициатива между бургаския съд и СУ „Йордан Йовков“

С открит урок за наказателния процес и етапите на неговото протичане започна Образователната програма на бургаските Окръжен и Районен съд в Средно училище „Йордан Йовков“, в началото на новата 2022 г. С тази инициатива стартираха съвместните дейности на двата съда с училището, което е иновативно в страната с откриването на специалност „Съдебна администрация“.

Директорът Анна Пенева приветства гостите от съда, като изрази надеждата си за бъдещите ползотворни сътрудничества. С подкрепата на Окръжен и Районен съд – Бургас и практическа подготовка, училището ще подготвя съдебни служители с професионално направление.

Районният съдия Тодор Митев представи пред осмокласниците наказателния процес от внасянето на обвинителен акт от държавното обвинение в съда, през етапа на досъдебното производство, събирането на доказателства и преминаването в съдебна фаза. Лекторът разясни мястото на разследващите органи, благодарение на чиято работа криминално-проявени лица биват привличани като обвиняеми. „Крайния съдебен акт е присъда, с която подсъдимият да бъде признат за виновен или невинен, която се произнася след като съдът е преценил фактите и събраните по делото доказателства“, коментира съдия Митев. Съдията разглежда дела и решава правни спорове, като изслушва страните и свидетелите по делото, представените доказателства, определя мярка за неотклонение, ако е необходимо. Магистратът разказа на учениците и за инстанционния контрол в правораздавателната ни система.

Учениците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и образователни материали, представящи органите на съдебната власт, съдилищата, прокуратурата и следствените отдели, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.