Васил Божков

Слух или мечти: Васил Божков си връща ПФК Левски през хазартна фирма

Васил Божков може да си върне Левски съвсем скоро, говори се усилено във футболна София от близо месец. "Сините" продължават да дължат огромни пари, включително и на Божков. Точно те са ключът към плана, пишат медии.

Става въпрос за сума от близо 9 милиона лева, макар че миналата година Сираков съобщи за 7 милиона борч към Васил Божков. Договорите са подписани така, че в момента, в който "Нове холдинг" иска сумите или Левски трябва да плаща, или Сираков да връща акциите.

Схемата обаче няма да мине директно през Божков, а през новия хазартен оператор "8888". Официално негов собственик е Румен Чандъров, президент на столичния Септември. Оперативни ръководители обаче са братя Ганеви, които движеха "Национална лотария" – златната кокошка на Божков. Според мнозина това е сигурен знак, че реално беглецът в Дубай стои и зад "осмиците".

Още повече Чендъров търси усилено купувач на Септември и готви преместване. Тимът е в "Б" група, но има договор за наем на отлични бази в "Драгалевци", "Красна поляна" и село Герман плюс най-голямата юношеска школа в България. Чандъров, сам запален левскар, ще е лицето на новата власт на "Герена" при реализиране на проекта. Чакат се последни подробности около старта на интернет платформата на компанията за залози и крайно решение на Божков.

Наско Сираков е в час със замисъла и не е голям фен на идеята. Легендата обаче няма полезен ход, ако Божков си поиска парите. Наскоро Мъри Стоилов призна, че Левски е полуумрял, което потвърждава, че отборът е напът да извърви пътя на ЦСКА. Раглежда се и вариант борчовете да бъдат ликвидирани по схема на "Армията" чрез лиценза със Септември, но това едва ли ще се случи предвид реакцията на вярната синя публика. Тя е категорична, че няма да извърши предателства с тирета и други символи.

Левскарите обаче нямат голям избор, тъй като трябва да бъдат връщани суми, които според ръководството възлизат на 24 милиона лева, според други – над 30. Появяват се нови и нови претенции от бивши играчи, треньори и служители.

Васил Божков беше вече собственик на Левски. Според запознати – след "окръжно" отгоре от тогавашната власт срещу ангажимент да не му се рови данъчните схеми. В крайна сметка това се случи през 2020 година, вероятно под външен натиск. Васил Божков избяга от сигурен арест, като се изнесе в Дубай и стана враг номер 1 на бившия премиер Бойко Борисов.