духтевата къща дупка

Мъж стреля по Духтевата къща в Бургас, издирват го

Полицията в Бургас издирва млад мъж, стрелял по сградата на Хидрометеорологичната обсерватория, която се намира в Морската градина в града, съобщиха от ОД на МВР. "Сигналът за стрелбата е подаден от служителите на обсерваторията. Вероятно става въпрос за стрелба с въздушен пистолет", каза за БТА Цветелина Рандева, говорител на полицията в града.

Случаят е от 1 януари. Служителят, който застъпва тогава на смяна в обсерваторията, открива две дупки в прозорец на първия етаж, четири – по фасадата, намерени са и сачми. Това е опасен и брутален вандализъм. За да може по-бързо да бъдат установени извършителите, Общината разпространи видеокадри с група млади мъже, сред които е и вероятният стрелец по сградата.

Хидрометеорологичната обсерватория се помещава в Духтевата къща, която е един от бургаските символи. В нея е живял и отгледал децата си един от най-талантливите ландшафтни архитекти на България – Георги Духтев. Под неговите грижи през миналия век са се развивали и разраствали Морската градина, както и много от парковете в София. През последните 10 години Община Бургас два пъти прави сериозни ремонти в Духтевата къща, за да я съхрани за поколенията.