Съд Пловдив

Съдят жена за нарушаване на наложена карантина

Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 25-годишната Б. М. Тя е предадена на съд за това, че в Пловдив е нарушила мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората – COVID-19,  като лице, поставено под карантина с предписание на РЗИ – София. Б.М. не изпълнила задължението да не напуска адреса, посочен за пребиваване за 10-дневния срок на карантината и деянието е извършено по време на извънредно положение. Престъпление по Наказателния кодекс.

Б. М. пристигнала на ГКПП – Аерогара София със самолет от Франция. На летището тя подписала формуляр за пътници от зони с разпространение на  COVID – 19 и декларирала, че е информирана за задължителната 10-дневна карантина, която трябва да спазва. Б. М. посочила, че през това време ще пребивава на адрес в Пловдив.

На 2 май 2021 г. полицейски служители извършили проверка в дома, като констатирали, че тя не сe намира там. Нейна роднина заявила, че Б. М. била напуснала жилището за да се види с бившия си съпруг. Той отрекъл, че тя е имала среща с него. По случая е образувано досъдебно производство.

Наказанието, което се предвижда за престъплението, в което е обвинена Б. М., е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.