спецсъд и спецпрокуратура

Спецпрокуратурата още проверява за корупция Татяна Дончева

Специализираната прокуратура все още не е приключила проверката, чийто обект е бившата зам.-председателка на парламента от ИБГНИ Татяна Дончева, обясниха от спецобвинението. Проверката започна на 7 септември м. г., след като от "Има такъв народ" замесиха името на Дончева в корупционен скандал, а прокуратурата се самосезира. Срокът за извършване на проверката е удължен с един месец от 7 ноември до 7 декември 2021 г., казаха от спецпрокуратурата. След това наблюдаващият прокурор има едномесечен срок, за да прецени дали има достатъчно доказателства, на базата на които да образува разследване, или да прекрати проверката.

В началото на септември м. г. зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Твърденията на Йорданов предизвикаха скандал, от който се възползва и бившият премиер Бойко Борисов, за да атакува опонентите си.

Този депутат е Радостин Василев – председател на правната комисия в 45-ото НС парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. В момента Василев е министър на спорта в коалиционното правителство. Във вихъра на скандала той представи версията си пред ТВ 7/8. Тогава той разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

Според Василев Дончева му казала, че в ИТН има "петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, да ги натикат в ъгъла, защото, видите ли, сценаристите са лоши, те пречат на нормалната политика в държавата и на формирането на кабинет". И развила пред него план, според който въпросните "нормални хора" трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да може да се работи с нея. Другият вариант бил да бъдат отцепени 20-30 депутати от ИТН, които да гласуват извън политиката на своята партия, сочи Сега.

За самия подкуп, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева "рисуваше на едно листче". Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра – "500К" или 500 хиляди. "Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо", каза той. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседничката си какво означава числото. Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял. Накрая Василев побърза да уточни: "Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева."

Още през септември Дончева обяви, че "не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа "аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори" няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев" в съда". Няма данни обаче да е завела дело за обезщетение.