Новото предложение в 5G портфолиото на Vivacom е Xiaomi Redmi Note 10 5G

Boeing и Airbus настояват САЩ да отложат старта на 5G интернет съоръженията в близост до летищата

Най-големите производители на  самолети в света "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" (Airbus) настояват  администрацията на Байдън да отложи въвеждането на 5G интернет съоръженията  в близост до летищата от съображения за безопасност. Компаниите  AT&T и Verizon Communications обаче отхвърлят искането за отлагане на планираното за 5-и януари въвеждане на нова 5G безжична интернет услуга в страната.

Авиационната индустрия и Федералната авиационна администрация изразяват опасения, че излъчването на 5G ще влияе на чувствителната електроника на самолетите и на радарните висотомери, от които пилотите се нуждаят, когато се  налага кацане при лоша видимост. От авиоиндустрията смятат, че смущенията могат да засегнат повече от 6800 американски самолета и производителите на самолети.

Миналия месец Федералната авиационна администрация (FDA) прие ново правило, което забранява на пилотите да използват автоматично кацане на ниска височина, където 5G безжичните сигнали могат да попречат на бордовите  системи, да  доведат до смущения при условия на ниска видимост и до грешни показания.

Зоната за изключване,  която  интернет операторите предлагат в момента се използва във Франция и те настояват по същия начин да работят и в САЩ, но според длъжностните лица зоните за изключване не  отговарят на изискването на  Федералната авиационна администрация.

В съвместно писмо  доставчиците на бърз интернет обаче заявяват, че няма да разгръщат 5G около летищата в продължение на шест месеца, но отхвърлят  други ограничения за използването на високочестотния спектър на който работят 5G мрежите.