нап

Бирниците търсят собственика на „Гранекс Трейдър“ ЕООД за да му връчват акт за дължими суми

НАП е приключила тихомълком ревизията на "Гранекс Трейдър" ЕООД – фирмата-длъжник, която донесе доста неприятности на сегашния шеф на приходната агенция Румен Спецов. Производството, продължило половин година, само е потвърдило, че дружеството има борчове, а данъчните са пратили до настоящия му собственик покана да се яви за връчване на ревизионния акт.

Още при назначаването му на важния пост миналата пролет стана ясно, че през 2016 г. Спецов, тогава частен бизнесмен, е прехвърлил въпросната фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Яблотина, Драгомански. Днес дружеството е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници – с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи.

През лятото на 2021 г. ръководената от Румен Спецов приходна агенция, подтикната от несекващия обществен и медиен интерес, започна ревизионно производство на "Гранекс Трейдър". Прокуратурата също подхвана казуса с фирмата длъжник, продадена на съмнителен купувач – беден "бизнесмен", на чието име се водят над 20 други ООД-та. Забележително е, че част от фирмите на сиромаха предприемач са с регистрация в скъпия столичен квартал Лозенец.

"Още през декември е приключило ревизионното производство, възложено от шефа на НАП Румен Спецов за фирмата на Румен Спецов с 1 млн. лева дълг към НАП, която той е прехвърлил на данъчно муле", разкри BIRD – Бюро за разследващи репортажи и данни. Оказва се, че ревизионният доклад е изготвен на 14 декември, а със съобщение от 23 декември данъчните издирват настоящия собственик на "Гранекс Трейдър" Данаил Николов, за за му връчат констатациите си. На практика с това цялата история се връща към изходната точка – Николов, наричан от журналистите "данъчно муле", "сламен човек" или просто "подставено лице", няма с какво да погаси борчовете, а лихвите по неплатените данъчни задължение продължават да се трупат, пише Сега.

В подобни случаи след изтичане на давността НАП просто зачерква борчовете и хазната "пие студена вода"