кат

Пътна полиция: Движението вчера беше изключително натоварено, очаква се това да се случи и днес

Интензивен трафик се очаква в последния неработен ден след серията почивни дни около Нова година. Полицейското присъствие по възловите участъци ще бъде засилено.

За първите два дни на годината са регистрирани 15 тежки пътни инцидента, ранени са 19 души, един човек е загинал. Това съобщи главен комисар Лъчезар Близнаков от Пътна полиция. Тежките пътни произшествия са намалели два пъти в сравнение със същия период на миналата година.

В полицейската акция заради празниците обаче са регистрирани много водачи, употребили алкохол: "От началото на операцията от 23 декември до момента случаите са над 400, употреба на алкохол и наркотични вещества, като стойностите, отчетени от дрегерите, бяха доста фрапиращи в някои случаи. Не бяха малко случаите с употреба с концентрация около три промила. Около три промила вече говорим за тотална неадекватност от водача", посочи главен комисар Близнаков.

Движението вчера е било изключително натоварено, очаква се това да се случи и днес, като се очаква засилването на трафика да е по обяд. Затова главен комисар Близнаков препоръча: "Няма къде да се бърза в натовареното движение, особено по магистралите. Нека съобразяват дистанцията си, това е най-важното, да осигурят необходимото разстояние от предния автомобил, така че, ако се наложи, да могат да спрат. Нека да тръгват малко по-рано, заредени с търпение, толерантност и разбиране".

Вчера най-натоварено е било Благоевградското направление и около зимните курорти, но до сериозни инциденти не се е стигнало. 4-километрова колона се е образувала и по автомагистрала Хемус в района на тунел "Ечемишка": "В тази връзка искам да кажа на водачите на леки автомобили, ако попаднат в колоната, която е поради ремонта на тунела "Ечемишка", нека да изчакат. Бързо се преминава през съоръжението, въпреки че изглежда голяма колоната. Не е удачен вариант да се използва стария път като обходен маршрут, тъй като там сме отклонили всички тежкотоварни автомобили и придвижването от там е по-бавно. В района на Владая също ще има реверсивно движение. Осигурени са две пътни ленти за влизане в София. Навсякъде на входовете на столицата ще има полицейски екипи".

По всички възлови участъци ще бъде засилено полицейското присъствие.