сертификат

Задава се бум от фалшиви сертификати след празниците

За нов бум от фалшиви сертификати предупреждава младата пловдивска лекарка д-р Силвия Стоева. През октомври миналата година тя разкри, че нейни колеги пишат неистински документи. И призова тези, които издават неистински документи да отидат в Инфекциозна клиника да видят с очите си как медиците, изтощени до краен предел, се борят за всеки живот. "Да дойдат, но не да работят. А само да гледат как умират хора", каза тогава д-р Стоева.

Тя подкрепя Кирил Петков, че въвежда задължителни сертификати в Министерския съвет, както и за това, че призова работодателите да искат същите документи. "Тези нови изисквания обаче отново ще принудят мнозина да търсят начини не да се ваксинират и да си защитят здравето, а да заобиколят правилата. Не изключвам някои да прибегнат отново до фалшиви документи. Съветвам и тях, и лекарите, които се занимават с тези нередности, да не го правят", казва настоятелно младата лекарка.

Тя още не може да се отърси от преживяното в пловдивската инфекциозна клиника, където прекара месец в най-тежката досега четвърта вълна на пандемията. "Бях командирована да приемам постъпващите с COVID пациенти. Това, което преживях, не мога да забравя", връща лентата 28-годишната лекарка, която от ноември се завърна в Клиниката по психиатрия, където е специализант.

За нея всяка смърт, преживяна там, е трагедия. Не били малко хората, издъхнали по време на нейните дежурства, макар инфекционистите да полагали героични усилия да ги спасят. И сега е изумена, че тези, които не вярват във ваксините, са мнозинство. "Някои от тях предпочитат да платят и да се сдобият с неистински документ, отколкото да помислят за своята безопасност и тази на близките си. Нямам думи." Изумена е, че фалшивите документи не стават без участието на лекари, които имат достъп до системата. За тези свои разкрития д-р Стоева чула доста похвали, но имало и упреци към нея в социалните мрежи. Някои я укорявали, че едва ли не е натопила свои колеги. "Сериозните лекари обаче ме поздравиха", казва тя.

Д-р Стоева е особено доволна, че нейните баба и дядо вече не са от невярващите българи. Те също прекараха заразата и то тежко. Сега са ваксинирани и спокойно посрещат празниците. "Навръх Рождество почивах и бях със семейството си. Но на 1 януари съм дежурна", каза младата лекарка, за която медицината е призвание.