контрабанда валута

Митничари задържаха валута за 404 144 лв. през празничните дни

Митнически служители задържаха недекларирана валута с левова равностойност 404 144 лв. при три случая по време на Коледните празници.

На 28.12.2021 г. на МП Калотина митническите инспектори спират за проверка напускащ страната лек автомобил, управляван от Х.М. В багажника на превозното средство, под кората, покриваща резервната гума, е открит плик с недекларирани 48 250 евро. Паричната сума не била декларирана от водача, като с действията си той нарушил разпоредбите на Валутния закон. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно пренасяне на парични средства през границата на страната от България в Сърбия, която е външна граница на Европейския съюз. Районна прокуратура – Сливница привлече към наказателна отговорност Х.М. за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

Най-голямата недекларирана сума е открита на Коледа. На 25.12.2021 г. митнически служители на ГКПП Дунав мост-Видин спират за проверка влизащ в страната товарен автомобил. Водачът пътува от Великобритания за Турция и заявява, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка в дюшека на леглото в кабината са открити банкноти британски лири в купюри с номинали от 20, 10 и 5. Водачът посочил, че сумата е 70 000 британски лири. След преброяване в негово присъствие е установено, че действителният размер на валутата е 102 000 британски лири. За същите не е представен банков или друг разплащателен документ, като водачът посочил, че това са средства на неговата фамилия. Съставен му е акт за административно нарушение на Валутния закон. С разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечаване на евентуални глоби.

При третия случай задържаната недекларирана сума от над 37 000 евро е била намерена при съвместна проверка на митнически и гранични служители у пътник, напускащ страната през Летище София в началото на празничните дни.