ПарламентПапки с дела за фонд "Земеделие "

Дискриминирането на съдебните служители не е еднократен акт на ВСС

Служители от Върховния касационен съд поставиха въпроса за допълнителните средства, които се изплащат в края на годината. В писмо до Висшия съдебен съвет те твърдят, че са подложени на дискриминация и не е оценена допълнителната им натовареност. „Това е поредната безпрецедентна практика на този съвет – в неглижирането на работата на съдебните служители“, заяви пред БНР Александър Николов, председател на сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

Той поясни, че има три категории натовареност на съдилищата, като по отношение на първата група – на изключително натоварените съдилища, е необходимо да се изплати допълнително възнаграждение в размер на 2,7, при по-ниско натоварените – 2,3, а при най-слабо натоварените – 1,5 основни месечни възнаграждения.

За ВКС и ВАС, които според класификатора се считат за високо натоварени, е решено да се изпати допълнително такова само на съдиите, но не и на съдебните служители, уточни Николов.

Не става дума за пропуск, има непряка дискриминация, смята той. Според него единият от вариантите е на свое заседание ВСС да поправи тази несправедливост. „На следващо място – служителите от високо натоварените съдилища да си потърсят отговорността по съдебен път. В един колективен иск биха се присъединили и други колеги“, коментира Николов в предаването „Преди всички“.

Александър Николов е категоричен, че това не е еднократен акт на ВСС и в годините такива казуси са възниквали във връзка с изплащането на дрехи и на допълнителни възнаграждения. „Винаги се е стигало до това служителите да бъдат дискриминирани.“