иво колев

Вкараха обвиняемия за източването на“Хемус“ в ареста

Борислав Колев, обвиняем за изпиране на над 53 милиона лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“, остава за постоянно в ареста,  реши днес (21 декември) Софийският апелативен съд. Колев обаче не присъства на заседанието, а беше представляван от адвокат Христо Ботев. Изненадващо на заседанието присъства близнакът му Иво Колев, който след решението на САС предаде съобщение от името на брат си.

"Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашков и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева. Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по точен”, заяви Иво Колев.

Както е известно, по време на първото заседание, Борислав Колев припадна в съдебната зала, докато съдията четеше определението, с което се решаваше дали да остане в ареста.

Според обвинението Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал хора за фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за "Хемус".

Днес САС констатира, че всички фирми, получатели на тези пари, са били представлявани от лица, пряко свързани с Борислав Колев или регистрирани с негово съдействие. Съдът прие, че има опасност той да се укрие, защото не му е наложена забрана за напускане на страната. Според САС Колев може да повлияе и на разследването. 

Мярката за неотклонение на Борислав Колев стана причина за чутовен скандал между МВР и прокуратурата. От обвинението твърдят, че служители на ГДБОП са оказвали натиск върху прокурори, но от ГДБОП отхвърлиха тези обвинения. По-късно наблюдаващите прокурори са дадоха самоотвод по делото.