Прокуратура на Република България

Адвокат Марковски: Реформата за главния прокурор е като буря в чаша вода

"Думата криза може да стане и възможност, когато говорим за съдебната реформа. Може при правилен подход това да бъде великолепна възможност, за да се подобрят значително нещата", коментира в сутрешния блок по БНТ адвокат Марин Марковски. "Реформата на правосъдието означава подобрение в работата на полицията, в работата на прокуратурата, съда, даже и на съдебно-изпълнителните наказания, това е погледа към всичко. Когато отделните звена не работят, тогава някъде по веригата не свети зелена светлина или няма топлината, от която се нуждаем", смята адвокатът.

"Промяната трябва да бъде чрез конкретни закони, което означава текстове, а не опит за реторика. Когато говорим за реформа трябва да се запитаме защо, каква е целта. Нека този парламент да бъде парламент на надеждата и на успеха. Затова отговорът на въпросите предстои след януари, когато се гласуват законите", заяви Марковски.

"Нулева корупция звучи съвременно, модерно. Но в Наказателния кодекс има текст, който казва, че провокацията към подкуп се наказва, тоест това означава, че този текст трябва да отпадне. Подкупът е като изневярата в доброто семейство – всички го крият, то е между двама души. Въпросът е това престъпление да бъде разкрито", категоричен е правозащитникът.

"Нулева корупция означава ефективно разкриване на престъпленията, това е силата на закона", отбеляза той.

Относно реформата в прокуратурата, адвокат Марковски даде конкретен пример с текст от закона. "Има един член 46 от НПК, който казва, че всеки прокурор може да отмени постановление на по-нискостоящият прокурор. Ако един прокурор прочете или чуе по телевизията, че има информация за нарушения при обществена поръчка, това е законен повод за образуване на наказателно производство – това е нещо, което не се прави. Например, русенски прокурор е гледал местната кабеларка, повдига обвинение, Икономическа полиция му носи документация, да речем срещу кмета или дясната му ръка, обаче член 46 казва, че по-горният прокурор може да отмени постановлението за привличане и тогава този кмет, като се разтича по партийните централи, този окръжен прокурор е дотук", обясни Марковски.

Относно реформата за правомощията на главния прокурор, той коментира, че това е "една буря в чаша вода". "Никога в историята на България главните прокурори не са правили престъпления. Ако това се случи, има решения на Конституционния съд. Трябва да се отмени член 46, защото главният прокурор може да отмени постановлението, което го привлича като обвиняем. Вижте, дали ще бъде Гешев, Чочков или Петков, ако имаме една великолепна законова структура, в която главният прокурор е административен ръководител, а не процесуален участник, ще се постигне правосъдие.

По въпроса за личността на самия Иван Гешев, Марковски заяви – "човекът е започнал като полицай, блъскал е, не искам да правя оценка на неговата работа и неговата личност."

Адвокат Марковски коментира и обвързването между Плана за възстановяване и развитие и действията на прокуратурата. По думите му, ЕК и позициите на Европа са свързани и с исканията на правителството, и на протестните процеси и исканията за промяна. "Прокурорите са млади хора, облекли прокурорски тоги, защото обичат професията си, обаче те трябва да направят и една кариера и когато той повдига обвинения срещу хора, които ще му отрежат постановленията, той няма да го направи, защото ще му отрежат крилата. Законът трябва да дава крила, а не да реже", подчерта адвокат Марковски.