ВАС

ВАС отмени избора на ректор на ТУ – София

Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет в София, състоял се в края на 2019 година, след жалба на един от общо петте кандидати за поста тогава. Предстои министърът на образованието да назначи служебен ректор на висшето учебно заведение.

В края на октомври 2019 г. общото събрание на университета избира за нов ректор професор Иван Кралов след балотаж между него и проф. Любомир Димитров. Изборът е обжалван в Административен съд София-град от един от петте кандидати за поста проф. Веско Панов. Той не е съгласен с възможността членовете на Общото събрание да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат преди балотажа, както реално се е случило: "От гласували 380 човека има 806 гласа "за" подадени за кандидатите, което противоречи на конституционната разпоредба, че изборите в България се провеждат възоснова на общо пряко и равно избирателно право. А равно избирателно право предоставя право на само един глас. Това не беше получено в нашия избор."

Административен съд София град отхвърля жалбата на проф.Панов. Със свое решение от 16.12 обаче ВАС отменя  избора на ректор от края на 2019 г. От това следва, че министърът на образованието трябва да назначи служебен ректор, който трябва да организира и проведе изборитеза нов ректор.