майкъл коен

Бившият адвокат на Тръмп го праща на съд

Бившият адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Коен, е подал иск срещу него и федералното правителство на САЩ, обвинявайки ги в заговор за връщането му в затвора заради предполагаема работа по книга срещу бившия президент, съобщава „New York Daily News“.

Коен беше осъден на три години затвор за финансови и други нарушения. През май бе освободен под домашен арест заради епидемията от коронавирус. Оттогава обаче Коен започна да се появява по улиците на Ню Йорк и в местни ресторанти. На 9 юли той бе върнат в затвора. Впоследствие съдът нареди Коен да бъде освободен отново от затвора.

В иска, подаден в четвъртък във федералния съд в Манхатън, Ню Йорк, се твърди, че връщането му в затвора е свързано с работата му по книга за Тръмп. Според изданието Коен иска обезщетение от бившия президент на САЩ и от правителството. Размерът на обезщетението обаче не е уточнен. Както беше отбелязано, в иска като ответник е посочен и бившият главен прокурор Уилям Бар.

Коен съобщи за завеждането на делото в Twitter. В публикацията си той отбеляза, че планира да съди правителството на САЩ, Тръмп и Бар за "противоконституционното му връщане обратно в затвора Отисвил въз основа на отказа му да се откаже от конституционните права по Първата поправка".

Книгата на Коен "Предател: истинската история на Майкъл Коен", в която според съобщения в медиите той нарича Тръмп "измамник, мошеник, предател.

Коен и преди е критикувал остро Тръмп и е твърдял, че в миналото му е помагал да решава неблагоразумни проблеми, включително да плаща за мълчанието на жени, които твърдят, че са имали връзки с Тръмп. Коен беше осъден за нарушения на закона за финансиране на предизборни кампании, както и за лъжа пред Конгреса в опит да защити Тръмп и себе си. Въпреки това Коен повдигна още едно обвинение срещу Тръмп, преди да бъде изпратен в затвора.

През ноември 2021 г. Коен е освободен след три години затвор и домашен арест.