Синеморец

ВАС спря концесията на плажа на р. Велека

Концесията за плажа на устието на р. Велека е спряна и върната в Комисията за защита на конкуренцията. Това е постановено с решение на Върховния административен съд, което е окончателно.

Процедурата за концесия на плажа беше обявена в последните дни на кабинета „Борисов“. Тя беше обнародвана в Държавен вестник едновременно с налагането на мораториума за концесии. Настоящият наемател я оспорваше с редица мотиви, а сред тях и това, че към този момент, договорът му за наем все още е в сила – до 11 ноември 2022 г. Той посочва и че определената такса за концесия е по-ниска от тази за наем, с което се ощетява и държавата. Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбата на фирмата.

Според съда, именно този орган е трябвало да осъществи контрол на процедурата и е подходила формално. Отделно, от съда подчертават, че Министерството на туризма трябва да проведе процедура за промяна на кадастралната карта, защото площта на плажа се променя. Магистратите подчертават, че ведомството не е обосновало и нуждата за провеждане на концесия.

Административният съд връща преписката за ново произнасяне от страна на Комисията за защита на конкуренцията.