надежда йорданова

Гешев посрещна новата правосъдна министърка с букет, тя му каза, че очаква оставката му

На влизане в сградата на ВСС новият правосъден министър Надежда Йорданова се обърна към главния прокурор Иван Гешев с думите: "Пожелавам Ви да си носите отговорността винаги и дай Боже скоро да обсъдим условията за Вашата оставка." Това стана след като обвинител номер 1 й поднесе букет с цветя и изрече. "Г-жо Йорданова, честит мандат. Пожелавам ви здраве и добра съвместна работа със съдебната власт", заяви Гешев. "Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси в интерес на българските граждани, този се съмнявам, че е интересен", отговори Иван Гешев.

Йорданова му отвърна, че хората са на обратното становище. "Олигарсите са навярно, но все пак ви пожелавам успех", каза Гешев на раздяла с новата министърка.

https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/294442742617548

Малко по-късно пред членовете на ВСС, правосъдният министър заяви, че е натоварена  с отговорността да "вдъхне нов живот в съдебната реформа". "Трябва да постигнем независим съд и отчетна прокуратура, както и усещане за справедливост", каза в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет Надежда Йорданова, която днес за първи път председателства заседание на ВСС. "ВСС носи своята отговорност, време е да спрем да си затваряме очите", допълни тя.

Йорданова добави, че очаква членове на съвета да понесат отговорност, да стъпят встрани или назад и да дадат възможност на други да продължат съдебната реформа.