Парламент Христо Терзийски

Бившият МВР-шеф Терзийски отрече да е проверяван от „Вътрешна сигурност“

Настоящият депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски изглежда се разпозна в неназования член на политическото ръководство на МВР от кабинета "Борисов-3", който е бил разследван докато е бил шеф в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).  Както е известно по-рано днес (15 декември) МВР разпространи съобщение, че специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство за организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП, един от които по време на разследването е бил назначен и в политическото ръководство на министерството.

Терзийски коментира съобщението на МВР в кулоарите на парламента. "От мои колеги разбрах, че МВР е публикувало съобщение, което вероятно касае проверка, извършена от „Вътрешна сигурност”. От така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш ръководен служител на ГДНП във връзка с извършена проверка. Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в Дирекция „Вътрешна сигурност”, за да бъдат правени с мен някакви проверки и да бъдат сваляни обяснения. Това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата. Такава война и такива битки могат да бъдат в полза само на бандитите", заяви той.

Отношение взе и предшественика му на върха в МВР Младен Маринов, който също е народен представител от ГЕРБ в сегашното Народно събрание. "Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция „Вътрешна сигурност” е пряко подчинена на министъра, получава сигнали и ги разпределя по компетентност, което съм правил и аз през цялото време. Тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността”, заяви  Маринов.

Както е известно, Терзийски от 24 февруари 2015 г. е директор на ГДНП, а със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. На 18 декември 2018 г. Терзийски отново се връща в ГДНП, а на 24 юли 2020 г. е избран за министър на вътрешните работи, където остава до 12 май 2021 година.