СРС

Съдят мъж, неизпълнил заповед за защита от домашно насилие

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу мъж, който с три деяния, извършени през непродължителен период от време през 2021 година, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие.

Обвиняемият М. Б. и Е. Г. съжителствали заедно, но през май 2021 г. жената прекратила взаимоотношенията им. Въпреки това, М.Б. не спирал да я търси, преследвал я, обиждал я и й посягал физически. На 29 юли тази година на обвиняемия била връчена заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), издадена от Софийски районен съд. Съгласно заповедта М.Б. не трябва да доближава Е.Г., дома й и местоработата й на разстояние не по-малко от 100 метра.

На 18 август 2021 г., около 02,00 часа, обвиняемият блъскал по прозореца на спалнята на жилището на Е.Г. в блок в ж.к. „Зона Б – 18“, като по този начин нарушил заповедта за защита от домашно насилие. Месец по-късно, около 05,30 часа, М.Б. с камък счупил стъклото на входната врата на апартамента на Е. Г. Жената веднага извикала полиция, а обвиняемият избягал. 

На 30 септември тази година, около 23,40 часа, в парк „Свети Никола“ в София,  обвиняемият нападнал Е. Г.и придружаващото я лице по време на разходка на домашния й любимец, като нанесъл удари на мъжа, който бил с нея и се опитал да я нападне.

Срещу М. Б. е образувано досъдебно производство за престъпление по Наказателния кодекс. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи. Установено е, че Е. Г. е подала 50 сигнала до полицията срещу обвиняемия.

Предстои делото срещу М.Б. да продължи в Софийски районен съд.