Съд Варна

Мъж, платил многократно стоки с чужда банкова карта, се изправя пред Темида

Мъж е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура -Варна за това, че при условията на продължавано престъпление използвал платежен инструмент без съгласието на притежателя му – престъпление по НК.

На 19 март 2021 година Д. Т. пазарувал в голям магазин за хранителни и битови стоки. Стигайки до касата, където да заплати покупките си, той забелязал, че в устройството за банкови плащания има дебитна карта. Мъжът решил да се възползва от нея, а след това я прибрал вместо да опита да я върне на собственика й.

След като напуснал търговския обект, обвиняемият се насочил към друг магазин. Там извършил още две плащания с чуждата банкова карта.

Д.Т. продължил към бензиностанция, където заредил гориво и се опитал да го плати отново с чуждия платежен инструмент, но ПОС-терминалът поискал допълнително удостоверяване на клиента, което обвиняемият не можел да направи. Той опитал още три пъти да заплати различни стоки без разрешението на собственика на банковата карта, но безуспешно. Собственикът й успял да я блокира, след като получил три известия за извършени плащания.

38-годишният обвиняем не е осъждан, той е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ чужденец в Република България. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, Д.Т. може да бъде осъден с „лишаване от свобода“ от две до осем години и с „глоба“ до двойния размер на получената сума.