Хуан Карлос Първи

Прекратиха дело за корупция срещу бившия крал на Испания Хуан Карлос

Швейцарската прокуратура сложи край на делото срещу бившият испански крал Хуан Карлос Първи поради липса на достатъчно доказателства. Той бе разследван за пране на пари, след като стана ясно, че Министерството на финансите на Саудитска Арабия е превело през 2008 година в негова сметка 100 милиона евро. Парите са преведени в сметката на фондация „Лукум“, а след това 65 милиона от тях са препратени в бахамската сметка на близката до краля Корина Ларсен. По нейните думи това е знак на благодарност от страна монарха за това, че тя и синът ѝ са се погрижили за него по време на ловен инцидент в Ботсвана.

Според испанските медии обаче целта е била след време Ларсен да върне обратно парите и така те да бъдат узаконени. Като доказателство за нежеланието ѝ да върне парите се споменава фактът, че през юли тази година тя завежда дело срещу Хуан Карлос Първи за тормоз и иска съдът в Лондон да му издаде ограничителна заповед.

Сега швейцарската прокуратура признава, че паричните преводи са факт, но няма доказателства, че бившият испански крал ги е получил от покойния крал на Саудитска Арабия Абдула под формата на комисионна за изграждането на високоскоростна влакова линия до Мека. Има обаче „желание за прикриване“ на фактите около този превод, наречен „дарение“, и затова са използвани фондация и посреднически дружества.

Прекратяването на разследването на швейцарската прокуратура не означава прекратяване на разследването в Испания, където на 4 декември то бе удължено с още 6 месеца.

Бившият крал е разследван за пране на пари, укриване на сметки в чужбина, даване на подкупи и данъчни измами.