ГДБОП

Калин Стоянов: Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е заявил, че не го интересува какво ще разказва този човек

По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата. Това заяви категорично директорът на ГДБОП Калин Стоянов по време на изявление пред медиите.

Не съм използвал обидни думи срещу тях, подчерта той. Поводът за срещата вчера е, че работещите служители ми разказаха, че не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разказва този човек. По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите, заяви Стоянов.

Той заяви, че е изказал личното си мнение как би постъпил в такава ситуация. Ако смятате, че желанието ни да стигне до край по разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден, подчерта директорът на ГДБОП.

Има образувано досъдебно производство за срещу служители на ГДБОП затова, че ние просто искаме да стигнем докрай в това разследване, допълни той.

Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме. За да си вършим работата, ставаме и лични шофьори на прокурорите, защото някои не знаят къде се намира ГДБОП. Идеята на разследването е да стигне до най-високите нива на престъпност, заяви началникът на сектора за разследване на икономически престъпления в ГДБОП Александър Анастасов.

По-рано вчера прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ "Хемус". Това се случи по време на брифинг пред медиите. Според обвинението наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да измени квалификацията на деянието на единствения обвиняем по казуса в по-лека.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че не знае за упражняван натиск от страна на служители на ГДБОП. "До момента ние не сме убедени, че нашата прокуратура с всичките си възможности оказва съдействие по разкриването на истината за строителството на "Хемус". Разбира се, и в някои други направления – ремонти на язовири, обществени поръчки, озеленяване на магистрала, която не съществува", коментира Бойко Рашков.