руска полиция

Атентат в женски манастир в Русия, атентаторът бере душа

Оцеля младежът, взривил самоделно взривно устройство на входа на руско православно училище. Засега следователите не могат да разпитат 18-годишния бивш възпитаник на православната класическа гимназия към женския манастир Введенски Владични в град Серпухов край Москва, предаде ТАСС, цитирайки Олга Врадий, говорител на главното следствено управление за Московска област.

Младежът, чието име не се споменава, е в реанимация, тъй като при експлозията е получил множество рани, включително краката му са били откъснати. Той е в критично състояние, лекари се борят да спасят живота му.

Олга Врадий допълва, че няма опасност за живота и здравето на ранените при експлозията ученици. Според актуализирана информация от правоохранителните органи при инцидента са ранени 12 души, осем от тях са откарани в болници.

По първоначална информация причина за инцидента е конфликт на бившия гимназист с възпитаници и учители от учебното заведение. 18-годишен бивш ученик от руско православно училище се самовзриви в сградата на манастирското средно учебно заведение. Извършителят бе ранен; пострадал е най-малко още един тийнейджър, съобщи полицията, цитирана от Франс прес и руски агенции. Атентаторът, използвал самоделно взривно устройство.

Бившият гимназист е планиран нападение по време на сутрешната молитва, нo самоделното взривно устройство се взривило на входа. Източници от разследващите органи съобщават, че младият мъж е носел със себе си и хладно оръжие, подобно на мачете.

Подобни атентати на обществени места и в училища дълго време бяха рядкост в Русия, но през последните години зачестиха, по-специално инцидентите със стрелба, поради което по нареждане на президента Владимир Путин неотдавна бяха въведени по-строги законови норми за носене на оръжие.