пловдив съд

В Пловдив съдят двамина за изпиране на 1 617 844 евро

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 63-годишната Б. Я и С .Х., на 42 г. Те са предадени на съд за това, че в Пловдив, в съучастие, като помагачи на извършителите, чрез предоставяне на достъп до банкова сметка, са улеснили извършването на 107 финансови операции с имущество – пари на стойност 1 617 844 евро, с левова равностойност 3 164 228 лева, съгласно фиксинга на БНБ. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани. Престъплението е квалифицирано като изпиране на пари по Наказателния кодекс.

По делото е установено, че С.Х. предложил на Б.Я. да съдействат на лица, които живеят в чужбина, да укриват и „изпират“ незаконно придобити финансови средства чрез извършването на банкови операции с тях. Двамата щели да получат процент от всяка „изпрана“ сума. Те разпределили функциите си.  Б. Я. трябвало да осигурява хора, на чието име да бъдат регистрирани търговски дружества със седалище и адрес на управление в България. Такива били създадени на лица от Първомай и Пловдив. Имената на фирмите били посочени от извършителите, като те наподобявали огледално действително съществуващи и реално работещи такива. На новооткритите дружества трябвало да бъдат разкрити банкови сметки и активирано онлайн банкиране. След това потребителското име и паролата следвало да бъдат получени от обвиняемата Б.Я. и предадени на обвиняемия С.Х. Той от своя страна ги предоставял на извършителите, които живеели в чужбина.

Впоследствие по сметките на дружествата следвало да постъпват значителни суми в чуждестранна валута, което е ставало чрез компютърни измами. Чрез онлайн банкирането към сметките трябвало да се направят финансови операции от извършителите. Това е ставало чрез нареждане на пари към сметки извън територията на България с цел изпирането им.

По описания механизъм на 14 април 2021 г., по сметката на едно от дружествата, постъпила горепосочената сума и с парите били извършени 107-те финансови операции с цел прикриването на произхода на средствата и попадането им при извършителите.

Б.Я. и С.Х. са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседания по делото.