контрабанда цигари

Задържаха 73 840 къса цигари в тайници на четири леки автомобила

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Русе откриха 73 840 къса (3682 кутии) цигари в тайници на четири леки автомобила в района на ГКПП Дунав мост-Видин. Проверките са извършени в рамките на седмица в края на ноември и началото на декември. Тютюневите изделия с български бандерол са открити в напускащи страната превозни средства, като за укрития са използвани прагове, резервна гума, броня, хладилна чанта, както и фабрични кухини.

Автомобилът с най-много изградени тайници е спрян за проверка на 29.11.2021 г., около 09.00 часа. Освен водача в колата с българска регистрация пътуват още трима души. Те обяснили, че крайната им дестинация е Германия и превозват личния си багаж, като нямат цигари извън лимитите за лична употреба. При извършената проверка обаче митническите служители установяват, че върху превозното средство са направени множество манипулации, вследствие на които в праговете, под предните седалки и в задната броня са изградени тайници, от които са извадени 18 200 къса цигари с български бандерол. Водачът обяснил, че тютюневите изделия са негови и ги пренася за приятели в Германия, но не разполага с необходимите документи.

Цигарите са задържани, а на нарушителя е съставен акт за нарушаване на акцизното законодателство.

Стекове с цигари (общо 14 000 къса) са открити и при проверка на лек автомобил с българска регистрация, извършена на 4 декември 2021 г. Тютюневите изделия били скрити във фабрични кухини, както и в хладилна чанта. Още 19 000 къса митническите служители намират в тайник, изграден под резервната гума на друг автомобил, напускащ страната на 27 ноември тази година.

Всички тютюневи изделия са задържани, а на водачите са съставени актове за установяване на административни нарушения.