Ивайло Дерменджиев

Наложителна е промяна в правомощията на главния прокурор

Необходима е промяна в правомощията на главния прокурор. Това може да стане лесно с промяна в Закона за съдебната власт. Това заяви в студиото на Нова Тв председателят на Висшия адвокатски свет д-р Ивайло Дерменджиев.

По думите му Европейските институции отдавна се произнесоха, че правомощията на главния прокурор у нас са твърде големи и трябва да бъдат коригирани. А главният прокурор Иван Гешев не отговаря на критерии за заеманата от него позиция. „Ясно си личи неглижирането на главния прокурор към адвокатурата. С конституционни промени, макар и трудно или със законодателни такива, могат да бъдат променени правомощията на главния прокурор. Една от причините да има недостиг на критерии за избор на подобни фигури е, че във ВСС няма достатъчно представители на адвокатурата”, обясни той.

Дерменджиев определи като добра новина наличието на повече юристи и адвокати в новото Народно събрание. „38 са адвокатите и юристите в парламента, което е около 20%. Това може само да предполага, че законодателната дейност ще бъде на ниво”, коментира още председателят на Висшия адвокатски съвет.