темида

Време е да се разшири съдебният контрол върху действията и бездействията на прокуратурата

От публично достъпната информация и докладите на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на сайта ѝ не става съвсем ясно какви са реалните резултати от нейната работа, за какво данъкоплатецът издържа такъв орган, коментира пред БНР адвокат Андрей Янкулов, бивш прокурор, а сега правен експерт в Антикорупционния фонд.

В данните от докладите има драстично разминаване между стойността на запорираните и претендирани имущества, които са действително над 3 милиарда, и имуществото, за което има съдебно решение, че вече подлежи на отнемане, посочи Янкулов в предаването „Преди всички“. „Разликата е много драстична между едното и другото. За последната година има съдебни решения за отнето имущество на стойност 12 милиона, пък това, което е претендирано, е на много по-висока стойност. Реално не се знае колко е отнетото имущество. Може да има съдебно решение за някакво имущество, което подлежи на отнемане, но ако то реално не е налично към момента, когато трябва да се пристъпи към неговото отнемане, тогава на практика държавата няма да получи нищо, а ще има едно вземане от съответното лице.“

Нямаме особена представа и какви са реалните резултати от оперативната предпроцесуална дейност в Антикорупционната комисия, подчерта Андрей Янкулов.

Относно планираното въвеждане на разследващи функции за КПКОНПИ юристът изтъкна, че прокуратурата на практика не може да бъде заобиколена дори на Антикорупционната комисия да се дадат разследващи функции.

Янкулов е на мнение, че трябва да се подобрят и разширят възможностите за съдебен контрол „върху действията и бездействията на прокуратурата“.